Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Vajinismus Belirtileri

İçerik

Vajinismus Nedir?
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus Hamile Kalmaya Engel Mi?
Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?


Vajinismus Nedir?

Vajinismus, pelvik taban kaslarında istemsiz kas spazmı ile kendini gösteren yaygın bir tıbbi durumdur. Cinsel ilişkiye girmeyi, jinekolojik muayene yaptırmayı ve tampon takmayı ağrılı, zor veya imkânsız hale getirebilir. Bu durum, özellikle yirmili ve otuzlu yaşlardaki genç kızlarda ve kadınlarda oldukça yaygındır. Pek çok kadının, zevkli ve acısız bir cinsel ilişki geçmişine sahip olsalar bile, bir noktada bu sorunu deneyimlemesi muhtemeldir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri şunları içerir:

  • Vajinadaki kaslar gergin olduğundan vajinaya zor veya imkânsız giriş
  • Cinsel birleşme esnasında hissedilen yanma, batma, ağrı ve gerginlik
  • Acı korkusu
  • Yoğun penetrasyon korkusu ve cinsel ilişki kurmaktan kaçınma
  • Cinsel istek kaybı

Bu semptomlar tamamen istemsizdir ve onları durdurmak için hiçbir şey yapamazsınız. Vücut, cinsel ilişkiyi ağrıyla ilişkilendirmeyi öğrenir ve koruyucu bir reaksiyon olarak cinsel ilişki sırasında vajinal kaslar kasılır. Vajinismusu olan kadınların cinsel ilişkiye girmeyi sevmediği veya istemediği doğru değildir. Vajinismuslu birçok kadın yakınlıktan hoşlanır ve partneriyle cinsel hazzı paylaşır. Vajinal penetrasyon haricinde orgazma rahatlıkla ulaşabilirler. Vajinismusta cinsel birleşme söz konusu olduğu anda vajinanın girişi önlemek için istemsizce kasılması söz konusudur.

Vajinismus Hamile Kalmaya Engel Mi?

Vajinismus cinsel yaşamınızı aksattığı veya tamamen durdurduğu için ilişki sorunlarına neden olabilir. Sıklıkla karşılaşıldığı üzere, bu durum çok isteseniz de eşinizle doğum sürecine girmenize ve aile kurmanıza engel de olabilir. Ayrıca jinekolojik ve pelvik muayeneleri zor veya olanaksız hale getirebilir. Bazı durumlarda jinekolojik muayenenin tamamlanabilmesi için anesteziye ihtiyaç duyulabilir.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus tedavisi, vajinismusu oluşturan nedenin tespit edilmesiyle başlar. Yaralanma veya enfeksiyon gibi fiziksel bir neden söz konusuysa vakit kaybetmeden ilaç tedavisine başlanır.

Nedeni daha belirsiz olan durumlarda sorunu çözmeye çalışmak için kadın doğum uzmanı tarafından vajinismuslu kadınlara bazı kendi kendine yardım teknikleri öğretilebilir.

Uzman hekimler kendi kendine yardım teknikleri konusunda tavsiyede bulunmanın yanı sıra şunları da sunabilir:

  • Altta yatan psikolojik sorunları (korku veya endişe gibi) ele almak için danışmanlık
  • Cinsellikle ilgili mantıksız veya yanlış inançları değiştirmek ve kadınları veya çiftleri seks hakkında eğitmek için bilişsel davranışçı terapi

Kadomer’deki tedavi planınız ihtiyaçlarınıza göre belirlenecektir. Size özel hazırlanan vajinismus tedavi süreciniz, kendinizi tamamen rahat hissetmeniz için acele etmeden sizin hızınıza göre ilerler. Dilerseniz sürece eşinizle birlikte katılabilir, süreç boyunca her aşamada endişelerinizi, tedaviye yardımcı olacak deneyimlerinizi ve soru işaretlerinizi rahatlıkla paylaşabilirsiniz.

 

Share this post

Related Post

Kadınlarda Boşalamama Tedavisi

İçerik Kadınlarda Boşalamama (Orgazm Olamama) Nedir? Kadınlarda Boşalamama Ağrı Yapar Mı? Kadınlarda Boşalamama Nedenleri Nelerdir? Kadınlarda Boşalamama...