Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

4 Boyutlu Ultrason

İçerik

Gebelikte Ultrason Neden Önemlidir?
4 Boyutlu Ultrason Ne İçin Yapılır?
4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?
4 Boyutlu Ultrason Zararlı Mı?


Gebelikte Ultrason Neden Önemlidir?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ultrason sayesinde anne ve bebek sağlığını ilgilendiren aşağıdaki gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilir:

  • Bebeğin gelişimi
  • Bebeğin yaşı
  • Annenin rahminde, yumurtalıklarında, rahim ağzında veya plasentasında herhangi bir sorun olup olmadığı
  • Annenin kaç bebek taşıdığı
  • Bebeğin kalp atış hızı
  • Bebeğin anne rahmindeki büyümesi ve konumu
  • Amniyotik sıvının seviyesi
  • Down sendromu belirtileri olup olmadığı

Hamilelik sırasında yapılan ultrasonografi türlerinde farklılıklar vardır. Tüm ultrasonlar bir resim oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Geleneksel ultrasonda, gelişmekte olan bir fetüsün görüntüleri 2 boyutlu olarak oluşturulur. 2 boyutlu ultrason, dalgalarını tek bir düzlemde gönderir ve alır. Yansıyan dalgalar daha sonra bu düzlemden fetüsün düz, siyah beyaz bir görüntüsünü sağlar.  Son yıllarda sıkça kullanılan renkli doppler ultrasonlar 3 ya da 4 boyutlu olabilir. 3 boyutlu ultrasonlar, planlanan 18-20 haftalık tarama sırasında fetüsün yapısal konjenital anomalilerini tanımlamaya yardımcı olabilir. 4 boyutlu ultrason teknolojisi ise doktorunuzun bebeğinizi ve hamileliğinizi değerlendirmesine yardımcı olmak için ayrıntılı teşhis olanağı sağlar. Bu yeni tarama teknolojisinin yardımıyla, doktorunuz fetal gelişimi daha detaylı analiz edebilecek ve plasental anormallikleri tespit edebilecektir.

4 Boyutlu Ultrason Ne İçin Yapılır?

4 boyutlu ultrason, fetüsün yapısal anormalliklerini daha iyi belirlemek için de çok önemlidir. Bunu kullanarak, doktorunuz rahim yapısı ile ilgili sorunları ve anormal kanamanın varlığını tespit edebilir. Aynı zamanda çoklu ve / veya yüksek riskli gebelikleri, dış gebelikleri ve diğer gebelik anormalliklerini değerlendirmek için de kullanılabilir.

3 boyutlu görüntüleme, fetal yapıların ve iç anatominin statik 3D görüntüler olarak sağlıklı bir şekilde görselleştirilmesine olanak tanır. Bununla birlikte, 4 boyutlu ultrason, fetal kalp duvarının veya kapakçıklarının hareketini veya çeşitli damarlardaki kan akışını gösteren görüntülerin canlı akış videosunu eklememize izin verir.

4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Tek bir 4 boyutlu ultrason muayenesi yaptırmayı düşünüyorsanız, ultrasonun gebeliğin 26. ve 34. haftaları arasında yapılmasını tavsiye ederiz. Bununla birlikte, bu teknoloji sayesinde hamileliğin 22.haftasından itibaren de bebeğinizin mükemmel görüntülerini elde edebilirsiniz.

4 Boyutlu Ultrason Zararlı Mı?

Tüm tıbbi prosedürlerin riski vardır. Ancak, doğum öncesi ultrasonun düzgün bir şekilde yapılmasının bir anneye veya bebeğine zarar vereceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur. 4 boyutlu ultrason, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya sonograf adı verilen eğitimli bir teknisyen tarafından yapıldığında tamamen güvenli bir işlemdir. Ultrason, görüntü elde etmek için ses dalgaları kullanır, X-ışınları içeren diğer görüntüleme işlemleri gibi radyasyon kullanmaz.

 

Share this post

Related Post

Gebelikte Diş Ağrısı

İçerik Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar? Hamilelikte Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir? Hamilelikte Diş Ağrısını...

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

İçerik “Hamileliğin” Bilimsel Açıklaması Hamileliği En Erken Ne Zaman Öğrenebilirim? 1 Haftalık Hamilelik Nasıl Belli Olur? Erken...

Epidural Sezaryen

İçerik Sezaryen Doğum Nedir? Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır? Epidural Sezaryen Nedir? Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer? Sezaryen...