Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

İçerik

“Hamileliğin” Bilimsel Açıklaması
Hamileliği En Erken Ne Zaman Öğrenebilirim?
1 Haftalık Hamilelik Nasıl Belli Olur?
Erken Gebelik Testi En Erken Ne Zaman Sonuç Verir?
Gebelik Testi Adet Gecikmesi Olmadan Yapılır Mı?
Evde Gebelik Testi
Kan Testi
Ultrason


Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için gebeliğin başlayıp başlamadığını kesin olarak bilme aşaması çok önemlidir. Çoğu kadın, hamile olup olmadığını mümkün olduğunca erken öğrenmek ister.

Bazı kadınlarda hamilelik belirtileri birkaç gün içinde kendini göstermeye başlarken, bazıları haftalar geçmesine rağmen neredeyse hiçbir değişiklik yaşamaz.

“Hamileliğin” Bilimsel Açıklaması

Döllenme, spermin yumurtaya başarıyla girdiği ve gelişme sürecinin başladığı zamandır. Yumurtanın döllenmesi, yumurtlama olup olmadığına, yumurtanın hazır olup olmadığına veya sperm salındıktan sonra yumurtlama olup olmadığına bağlı olarak, cinsel ilişki veya transferden sonraki birkaç saat ile beş gün arasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.

Hamileliği En Erken Ne Zaman Öğrenebilirim?

Fiziksel olarak hamileliği işaret edebilecek birçok farklı semptom vardır. Ne yazık ki, bu semptomların çoğu aylık rutin hormonal değişiklikleri de işaret edebilir. Kaçırılan veya geciken bir adet dönemi, özellikle tahmin edilebilir bir döngüsü olan çoğu insan için ilk işarettir.

Hamileliği gösterebilecek diğer fiziksel semptomlar arasında kramp, sırt ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk, yüksek veya hassas koku alma duyusu, ruh hali değişimleri ve şişkinlik bulunur. Bu süre zarfında, döllenmiş yumurtanın kendisini rahminizin iç yüzeyine implante ettiğinde meydana gelebilen hafif bir kan lekesi olan “implantasyon kanaması” yaşayabilirsiniz. Bu, gebe kaldıktan yaklaşık 6 ila 8 gün sonra gerçekleşebilir, ancak herkes bu lekelenmeyi yaşamaz.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Belli Olur?

Birçok insan için hamileliğin ilk belirtisi, gecikmiş adet dönemidir. Diğer erken gebelik belirtileri arasında yorgunluk hissi, şişkinlik hissi, normalden daha fazla idrara çıkma, ruh hali değişiklikleri, mide bulantısı ve hassas veya şişmiş göğüsler bulunur.

Erken Gebelik Testi En Erken Ne Zaman Sonuç Verir?

Kaçırılan adet döneminizin ilk gününde pozitif bir test sonucu alırsanız, muhtemelen gebe kalmanızın üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmiştir. Daha hassas testler, gebe kaldıktan yaklaşık 8 gün sonra hamile olduğunuzu doğrulayabilir.

Gebelik Testi Adet Gecikmesi Olmadan Yapılır Mı?

Bazı hamilelik testleri daha hassastır ve ambalajlarının üzerinde adet gecikmesi olmadan önce de idrarınızdaki hCG miktarını tespit edebileceğine dair bilgi bulunur. Satın aldığınız testin ambalajını dikkatli inceleyin, üzerinde bu bilgi yazıyorsa, muhtemelen doğrudur.

Evde Gebelik Testi

Gebelik testleri, idrardaki hCG hormonu seviyelerine göre hamileliği tespit eder. Bu hormon, yumurtlamadan 6-12 gün sonra, implantasyon sırasında mevcuttur (ve büyümeye başlar). Farklı gebelik testlerinin farklı hassasiyet seviyeleri vardır. Bazı testler idrarınızda 10 mIU hCG kadar az bir miktarı bile tespit edebilir. hCG her 48-72 saatte bir ikiye katlanır, bu nedenle test etmek için ne kadar uzun süre beklerseniz ve hCG ne kadar fazla olursa, gebelik testi sonuçları o kadar doğru olur.

Kan Testi

HCG hormonu evde gebelik testi haricinde kan testi ile de tespit edilebilir ve idrar testinden daha hassastır. Hamileliği yumurtlamadan 6 gün sonra bile tespit edebildiğinden, hamileliğinizi kan testi ile 3 hafta civarında doğrulayabilirsiniz.

Ultrason

Hamileliğin 5.haftasında ultrason ile kesenin durumu görüntülenebilir. Gebeliğin dış gebelik mi iç gebelik mi olduğu bu erken görüntüleme sayesinde tespit edilmektedir. Dış gebeliğin bu şekilde erken tanısı söz konusu olursa ameliyatsız çözümü vardır ancak tespitinde geç kalınması durumu cerrahi müdahale ihtiyacı doğurabilmektedir.

Share this post

Related Post

Gebelikte Diş Ağrısı

İçerik Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar? Hamilelikte Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir? Hamilelikte Diş Ağrısını...

4 Boyutlu Ultrason

İçerik Gebelikte Ultrason Neden Önemlidir? 4 Boyutlu Ultrason Ne İçin Yapılır? 4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?...

Epidural Sezaryen

İçerik Sezaryen Doğum Nedir? Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır? Epidural Sezaryen Nedir? Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer? Sezaryen...