Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Histeroskopi Nedir?

İçerik

Tanısal histeroskopi nedir?
Operatif histeroskopi nedir?
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?
Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?


Histeroskopi, rahimdeki sorunları teşhis veya tedavi etmek için rahmin içinin detaylı şekilde endoskopi yoluyla incelenmesi işlemidir. Histeroskop, lens, ışık kaynağı ve bir ucuna takılı kamera bulunan ince bir alettir. Bu alet uterus boşluğunun çok dikkatli ve kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlar. Histeroskopi, ağır adet dönemleri, olağandışı vajinal kanama, menopoz sonrası kanama, pelvik ağrı, tekrarlayan düşükler veya hamile kalmada zorluk gibi sorunların nedenini araştırmak için kullanılabilir. Ayrıca, kısırlık ve tüp bebek tedavisi öncesi kısırlığın birçok nedeninden biri olan lezyon, polip, miyom, septum ve rahim içi yapışıklık gibi sorunların varlığını keşfetmeye yardımcı olabilir. Özellikle menopoz sonrası kanserli büyümeyi kontrol etmek amacıyla rahim biyopsisi yapmak için kullanılabilir. Bazı durumlarda histeroskopi prosedürü tanı koymak (tanısal histeroskopi) dışında altta yatan sorunu tedavi etmek (operatif histeroskopi) için de kullanılabilir. Örneğin, histeroskopi yoluyla küçük polipler veya fibroidler çıkarılabilir.

Tanısal histeroskopi nedir?

Tanısal histeroskopi rahimdeki sorunları teşhis etmek için kullanılır. Histerosalpingografi (ilaçlı rahim filmi-HSG) gibi diğer testlerin sonuçlarını doğrulamak için de tanısal histeroskopi kullanılabilir. Tanısal histeroskopi laparoskopi gibi diğer prosedürlerle veya dilatasyon ve küretaj gibi prosedürlerden önce kullanılabilir.

Operatif histeroskopi nedir?

Tanısal histeroskopi sırasında tespit edilen anormal bir durumu düzeltmek için operatif histeroskopi kullanılır. Tanısal histeroskopi sırasında anormal bir durum tespit edilirse, ikinci bir ameliyata gerek kalmadan aynı anda bir operatif histeroskopi yapılabilir. Operatif histeroskopi sırasında durumu düzeltmek için kullanılan küçük aletler histeroskop içerisine yerleştirilir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi işlemi, normal jinekolojik muayene için bulunduğunuz pozisyonda, ayaklarınız muayene masasının sonundaki üzengilerde olacak şekilde gerçekleştirilir.

Histeroskopi sırasında:

  • Doktorunuz önce genel anestezi ya da bölgesel (epidural/peridural) anestezi altında spekulum adı verilen bir aletle rahim ağzını açar.
  • Rahim ağzı genişletildikten sonra doktorunuz histeroskopi cihazını vajinal açıklığınızdan içeri sokar. Serviksten sonra rahim içine doğru hareket ettirmeye devam eder.
  • Daha sonra, yüzeyi temizlemek ve hafifçe genişletmeye yardımcı olmak için cihaz yoluyla rahminize sıvı veya karbondioksit gazı gönderir.
  • Histeroskopun ucundaki ışık ve kamera, doktorun rahim ve fallop tüplerini görmesini sağlar. Bu, herhangi bir sorunu teşhis etmelerini veya gerekli herhangi bir cerrahi prosedürü gerçekleştirmelerini sağlar.
  • İşlem ameliyat için kullanılıyorsa, ameliyatı gerçekleştirmek için cerrahi cihazlar da histeroskop tüpünden geçirilir.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, histeroskopi işlemini adet döneminden sonraki ilk hafta içinde yapılacak şekilde planlar.

Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?

Histeroskopi, minimum komplikasyonla oldukça güvenli bir jinekolojik işlemdir. Ancak yine de ameliyat olarak kabul edildiği için yaygın olmamakla birlikte bazı olası riskleri ve komplikasyonları vardır, bunlar:

  • Enfeksiyon
  • Rahimde yara izi
  • Ağır kanama
  • Anesteziye veya uterusu temizlemek için kullanılan sıvıya karşı tepki
  • Anestezi kullanımıyla ilişkili yan etki

 

Share this post

Related Post

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

İçerik Yumurtlama Dönemi Nedir? Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer? Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir? Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?...