Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

İçerik

Yumurtlama Dönemi Nedir?
Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Yumurtlama Dönemi Testi Nedir?


Yumurtlama Dönemi Nedir?

Yumurtlama, genellikle her adet döngüsünde bir kez meydana gelen ve hormon değişikliklerinin olgunlaşan yumurtayı salması için yumurtalığı tetiklediği sürecin adıdır. Yumurtalar yumurtalıklarda bulunur ve her adet döngüsünün ilk bölümünde yumurtalardan biri büyüyerek olgunlaşır. Bir kadın, en çok yumurtlama döneminde doğurgandır ve sperm bu dönemde yumurtayı döllerse hamile kalma şansı artacaktır.

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Yumurtlama genellikle adet döngünüzün yarısında veya bir adet döneminin ilk gününden diğerinin ilk gününe kadar geçen ortalama 28 günlük döngünün 14. günü civarında gerçekleşir. Bir yumurta, yumurtlamadan sonra 12 ila 24 saat arasında döllenebilir. Ancak hamilelikle ilgili her şeyde olduğu gibi, burada da çok çeşitli normaller vardır çünkü döngüler 23 ila 35 gün arasında sürebilir ve hatta kendi döngünüz ve yumurtlama süreniz aydan aya biraz değişebilir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Dikkat etmeniz gereken ana yumurtlama belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Bazal vücut ısınız hafifçe düşer ve sonra tekrar yükselir.
  • Servikal mukusunuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamla daha net ve daha ince hale gelir.
  • Serviksiniz yumuşar ve açılır.
  • Karnınızın alt kısmında hafif bir ağrı veya hafif kramplar hissedebilirsiniz.
  • Cinsel dürtünüz artabilir.
  • Hafif bir lekelenme fark edebilirsiniz.
  • Vulvanız veya vajinanız şişmiş görünebilir.
  • Göğüslerinizde hassasiyet oluşabilir

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama, adet döneminizin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Ortalama adet döngünüzün toplam gün sayısından 14’ü çıkardığınızda bulduğunuz sayı, bir sonraki adetinizin ilk gününden çıkarmanız gereken sayıdır. Bulduğunuz gün, yumurtlamanın gerçekleşeceği gündür ve bu tarihin 2-3 gün öncesi en doğurgan günler olarak kabul edilir. Bebek bekleyen çiftlerin bu dönemde 2-3 günde bir cinsel birliktelik yaşaması önerilir.

Yumurtlama dönemi hesaplama örnekleri:

  • Ortalama adet döngünüz 28 gün ise, 14. gün civarında yumurtlarsınız ve en doğurgan günleriniz 12., 13. ve 14. günlerdir.
  • Ortalama adet döngünüz 35 gün ise yumurtlama 21. gün civarında gerçekleşir ve en doğurgan günleriniz 19, 20 ve 21. günlerdir.
  • Daha kısa döngüleriniz varsa, örneğin 21 gün, yumurtlama 7. gün civarında gerçekleşir ve en doğurgan günleriniz 5, 6 ve 7. günlerdir.

Yumurtlama Dönemi Testi Nedir?

Yumurtlama test şeritleri veya yumurtlama tahmin kitleri, kadınların ne zaman yumurtladığını belirlemek için kullanabileceği evde yapılan testlerdir. Yumurtlama, kadınların en doğurgan zamanı olduğu için, bu kitler hamile kalmaya çalışırken başarı şansını artırmaya yardımcı olabilir. Yumurtlama test kitleri, (döngünün orta noktasını tahmin etmek daha kolay olduğundan) düzenli bir adet döngüsü olan kadınlarda daha doğru sonuçlar verir ancak düzensiz döngüsü olan kadınlarda da daha sık test yapmaları durumunda işe yarayacaktır.

 

Share this post

Related Post

Histeroskopi Nedir?

İçerik Tanısal histeroskopi nedir? Operatif histeroskopi nedir? Histeroskopi Nasıl Yapılır? Histeroskopi Ne Zaman Yapılır? Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?...