Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

İçerik

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
HPV Ne Zaman Kanser Yapar?
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim Ağzı Kanseri Testi Nasıl Yapılır?


Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri, ya da serviks kanseri, rahim ağzında oluşan bir jinekolojik kanserdir. Rahim ağzındaki (servikal) hücreler anormal hale geldiğinde ve zamanla değişime uğradığında ortaya çıkar. Bu anormal hücrelere prekanseröz (kanser öncesi) hücreler de denir. Rahim ağzı kanseri genellikle cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanır.

HPV Ne Zaman Kanser Yapar?

HPV enfeksiyonları genellikle vücutta oluştuktan sonraki birkaç ay içinde herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan düzelir ve yaklaşık %90’ı 2 yıl içinde geçer. Belirli HPV türleri ile enfeksiyonların küçük bir kısmı devam edebilir ve rahim ağzı kanserine ilerleyebilir. Rahim ağzı kanseri, HPV ile ilgili en yaygın hastalıktır. Araştırmalar, HPV ile enfekte rahim ağzı hücrelerinin kanserli bir tümöre dönüşmesinin 10 ila 20 yıl veya daha uzun sürebileceğini bulmuştur.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kanser öncesi değişiklikler genellikle semptomlara neden olmaz. Erken evrelerde rahim ağzı kanseri de hiçbir belirti vermeyebilir. Rahim ağzı kanseri, düzensiz vajinal kanamaya veya cinsel ilişki sonrası kanamaya neden olabilir, ancak kanser büyüyene veya yayılana kadar bu semptomlar ortaya çıkmayabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi, genellikle cinsel ilişkiden sonra başlayan anormal vajinal kanamadır. Adet dönemleri arasında daha ağır kanamalar olabilir veya dönemler alışılmadık derecede ağır geçebilir. Büyük kanserlerin kanama yapma olasılığı daha yüksektir ve vajinadan kötü kokulu bir akıntıya ve pelvik bölgede ağrıya neden olabilir.

Kanser yaygınsa bel ağrısına ve bacaklarda şişmeye neden olabilir. İdrar yolu tıkanabilir ve tedavi edilmezse böbrek yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Testi Nasıl Yapılır?

Pelvik muayene sırasında bazı rahim ağzı kanserleri tespit edilebilir. Doktorunuz rutin muayeneniz sırasında şüpheli bir şey görürse, daha fazla test yapılması gerektiği konusunda size bilgilendirmede bulunacaktır.

Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olabilen iki tür jinekolojik tarama testi vardır:

  • Pap testi (veya Pap smear), uygun şekilde tedavi edilmezlerse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek prekanseröz (kanser öncesi) hücre oluşumlarını, rahim ağzındaki hücre değişikliklerini arar.
  • HPV testi, bu hücre değişikliklerine neden olabilecek virüsü (human papilloma virüsünü) arar.

Her iki test de kliniğimizde yapılmaktadır. Pap smear testi sırasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanımız Op. Dr. Hatice Aktan, vajinanızı genişletmek için spekulum adı verilen plastik veya metal bir alet kullanacaktır. Bu, vajinayı ve rahim ağzını incelemesine ve rahim ağzından ve çevresindeki alandan birkaç hücre ve mukus toplamasına yardımcı olur. Toplanan hücreler bir laboratuvara gönderilir. Sonuçlar birkaç gün içerisinde sizinle paylaşılır. Rahim ağzı kanseri, sık görülen bir jinekolojik kanser türüdür ancak periyodik muayeneler sayesinde erken teşhis edilebilir ve diğer dokular ile komşu organlara yayılmadan tedavi edilebilir.

 

Share this post