Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

İnfertilite Takibi

Birbirini takip eden 12 ay ya da yumurtlama (adet) dönemi boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmaması durumu “infertilite” yani “kısırlık” olarak tanımlanabilir.

Kısırlık kadın kaynaklı ve erkek kaynaklı olabileceği için, infertilite şüphesi taşıyan çiftlerin eş zamanlı olarak değerlendirilmesi gerekir. İnfertilite teşhisinin konulması, infertilitenin tespit edilebilen nedenlerinin ortaya çıkarılması ve çiftler özelinde infertilite tedavisinin planlanması için detaylı muayene prosedürlerinin, testlerin ve görüntüleme yöntemlerinin birlikte gerçekleştirilmesi gerekir. Kısırlığın yalnızca fiziksel bir sorun olarak görülmemesi; psikolojik ve ekonomik etkilere de neden olabileceği gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Normal yollarla gebeliğin oluşabilmesi için kadınların yumurtalıklarının yumurta üretmesi, yumurtlamanın gerçekleşmesi, cinsel ilişkinin yumurtlama döneminde yaşanması, erkeklerin spermlerinin sağlıklı olup rahime doğru ilerlemesi, rahim şeklinin ve fallop tüplerinin ideal yapıya sahip olması gerekir. Bu unsurların tamamı gebelik oluşması için olmazsa olmaz aşamalar olarak kabul edilir.

Kadın Kaynaklı İnfertilite Nedenleri Nedir?

Kadın kaynaklı kısırlığın tespit edilebilen ve tespit edilemeyen birçok farklı nedeni olabilir. Kadın kaynaklı infertilitenin tespit edilebilen nedenleri arasında; rahim hastalıkları, yumurtlama fonksiyonlarında bozukluklar, endometriozis (çikolata kisti), fallop tüplerindeki tıkanıklıklar, polikistik over sendromu, bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar ve rahim ağzı yaraları gösterilebilir.

Kadın kaynaklı kısırlığın teşhis edilebilmesi için ilaçlı rahim filminin çekilmesi (HSG), hormon tetkiklerinin yapılması, yumurtalık rezervlerinin belirlenmesi; rahim, rahim ağzı ve fallop tüplerinde hastalık olup olmadığının anlaşılması için görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekir. Kişi özelinde histereskopi, laparoskopi ve genetik testler uygulanabilir.

Erkek Kaynaklı İnfertilite Nedenleri Nedir?

Erkek kaynaklı infertilitenin teşhisi için spermiyogram adı verilen semen analizi işleminin yapılması gerekir. Spermiyogram sonucunda sperm sayısı, hareketliliği; spermiyogram içerisine dahil olan Kruger testi ile de sperm morfolojisi değerlendirilir. Genetik faktörler, sperm üretiminin bağışıklık sistemi tarafından blokaja uğraması, çevresel dinamikler, testosteron azlığı, varikosel hastalığı veya cinsel işlev bozuklukları nedeniyle cinsel ilişkinin gerçekleşmemesi gibi unsurlar erkek kısırlığına yol açabilir.

Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çiftlerin düzenli ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl içinde gebelik oluşmaması durumunda kısırlık (infertilite) teşhisi konulabilir. İnfertil çiftlerin kısırlık nedenleri belirlendikten sonra kısırlık tedavisi çift özelinde planlanır. Aşılama tedavisi, çip bebek yöntemi, IVF gibi kısırlık tedavileri kadınların yaşı, infertilite nedenleri ve infertilitenin primer ya da sekonder (sonradan ortaya çıkan) özellikte olmasına göre değişiklik gösterebilir.

KADOMER olarak infertilite takibi, infertilite teşhisi ve infertilite tanı ve tedavisi alanında uzman kadromuzla çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere özel çözümler sunuyoruz. Beklentileriniz ve gereksinimleriniz doğrultusunda planladığımız tedavi alternatiflerinin efektifliğini önceliklendiriyor, hasta dostu yaklaşımlarımızla sizin için zorlu olabilecek tedavi süreçlerinin başarısını arttırmak için uzmanlarımızla 1995 yılından bu yana sizlere hizmet veriyoruz.