Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Embriyo Dondurma (Embriyo Kriyoprezervasyonu)

embriyo dondurma

En iyi kalitedeki embriyoların ileriki dönemlerde kullanılabilmesi için özel tekniklerle dondurularak saklanması işlemi “embriyo dondurma” ya da “embriyo kriyoprezervasyonu” olarak adlandırılır.

Yumurtalıkların sağlıklı oldukları dönemlerde güvenle muhafaza edilmesini sağlayan embriyo dondurma işlemi; istek ya da ihtiyaç dahilinde gerçekleştirilebilir. Yumurta dondurma ve mikro TESE işlemlerinden farklı olarak, embriyo dondurma işleminde, yumurtanın sperm ile döllenmesi sağlandıktan sonra oluşan ilk insan hücreleri yani embriyoların bölünmeleri izlenerek 2-6. Günler arasında içlerinden sağlam ve iyi kaliteli olanları seçilerek dondurulur. Tüp bebek tedavisi sırasında çoğul gebelik riskinin azaltılması, başarısızlıkla sonuçlanan yeni embriyo transferinden sonra hormon tedavisi almadan yeni bir deneme imkanının yakalanması, kadın doğum kliniği ya da tüp bebek merkezi tarafından yürütülen IVF tedavisinin maliyetlerinin azaltılması ve gebelik şansının artırılması amaçları ile gerçekleştirilebilen embriyo dondurma işlemine aynı zamanda;

  • OHSS (aşırı uyarılma sendromu) riski taşıyan kadınlarda,
  • Endometriyum dokusunun ideal oranda gelişmemesi halinde,
  • Rahim içi cerrahi operasyon yapılmadan ve
  • Kanser tedavisi başlamadan önce başvurulabilir.

Embriyo Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Embriyo dondurma işleminin temel amacı kaliteli embriyoların ileriki dönemde kullanılabilecek ve sağlıklı bir gebelik oluşturabilecek şekilde saklanmasıdır. Fakat bu noktada bir sorun vardır; hücrelerin içerisindeki suyun dondurulması kristal oluşumuna ve hücre bozulmasına yol açabilir. Embriyo dondurma işleminde kristalleşmenin önlenmesi adına embriyo hücrelerindeki suyun yerine “kriyoprotektan” adı verilen özel bir bağlayıcı ajan eklenir. Böylece hücre içerisindeki su ile kriyoprotektan yerlerinin değiştirilmesi sağlanır. Akabinde yavaş dondurma (slow freezing) ya da hızlı dondurma (vitrifikasyon) yöntemleri arasında tedavi gören kişi özelinde en uygunu belirlenerek embriyo dondurma işlemi gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası artan iyi kalitedeki embriyolar da embriyo dondurma yöntemi ile tedavinin yapıldığı tüp bebek merkezi veya kadın doğum kliniği tarafından dondurulup saklanabilir. Dondurulan embriyolar sıvı nitrojen tanklarında kullanılacakları güne kadar bekletilir. Embriyo dondurma işlemi sayesinde bir sonraki tüp bebek tedavisinde yumurta sayısının arttırılması (ovaryan stimülasyon) ve yumurta toplama işlemlerinin tekrar yapılmasına gerek kalmaz.

Dondurulmuş Embriyolar Ne Kadar Saklanır?

Teknik olarak dondurulan ve -196 derece sıvı nitrojen tanklarında saklanarak elde edilen dondurulmuş embriyolar çok uzun süre boyunca canlı bir şekilde muhafaza edilebilir. Ancak ülkemizde dondurulan embriyoların saklanma zamanı 5 yıl ile sınırlandırılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü tanımlamalarına göre, 12 yumurtlama dönemi boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hamilelik oluşmaması durumu “infertilite” yani “kısırlık” olarak tanımlanır. KADOMER olarak kısırlık şüphesi ile bize başvuran hastalarımızın detaylı kontrollerini gerçekleştiriyor, infertilite takibi süreçlerini yönetiyor; hastalarımızın yaşı ve genel sağlık durumu doğrultusunda kendileri için en uygun yardımcı üreme tekniklerini uyguluyoruz.