Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Aşılama (IUI) (Rahim İçi İnseminasyon – İntrauterin İnseminasyon)

aşılama ıuı

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan ve infertilite nedenleri belirlenemeyen genç çiftlere “tüp bebek tedavisi” öncesinde uygulanan yardımcı üreme tedavisi; rahim içi inseminasyon, IUI veya aşılama tedavisi olarak adlandırılır.

Erkeklerden alınan kaliteli spermlerin yumurtlama dönemindeki kadınların rahim içine ince bir kateter yardımıyla transfer edilmesi yoluyla gerçekleştirilen aşılama tedavisi, rahimdeki sağlıklı yumurtanın kaliteli spermlerle yapay olarak döllenmesi amacı ile uygulanır.

Aşılama Tedavisine Ne Zaman Başvurulabilir?

Erkek kaynaklı kısırlık olduğu durumlarda (sperm sayısının az olması, sperm hareketliliklerinde düşüklük ve morfoloji problemleri), kısırlık nedeninin teşhis edilemediği hallerde, ejakülasyon bozukluklarında, doğurganlık arttırıcı ilaçlar sonuç vermediğinde, spermlerin yumurta ile buluşmasında rol oynayan servikal mukus azlığında, servikal skar dokuları spermlerin rahime ulaşmasını engellediğinde ya da fiziksel olarak cinsel ilişkinin mümkün olmadığı durumlarda aşılama tedavisi yardımcı üreme yöntemi olarak tercih edilebilir.

Aşılama tedavisinin uygulanabilmesi için kadınlarda çikolata kisti bulunmamalı, fallop tüpleri açık olmalı ve pelvik enfeksiyonlar saptanmamalıdır. Kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilen kapsamlı muayeneler sonucu normal şartlarda hamile kalmasını engelleyebilecek sağlık sorunları tespit edilemeyen kadınlarda aşılama tedavisi gebelik oluşumu ihtimalini arttırabilir. Muhtemel bir yumurta gelişimi problemi olan kadınlara hormon tedavisi verilerek ya da bu aşama es geçilerek uygulanabilen aşılama tedavisinin temel amacı yüksek konsantrasyona sahip spermlerin yumurtanın mümkün olduğunca yakınına gönderilmesidir.

Aşılama Tedavisi Başarı Oranı Nedir?

IUI (aşılama) tedavisi başarı oranı birçok faktörden etkilenir. Kadının yaşı, infertilite nedeni, doğurganlık arttırıcı ilaçların kullanılıp kullanılmaması ve aşılama tedavisinin ne sıklıkta uygulandığına göre gebelik oluşma ihtimali değişebilir.

Aşılama tedavisinin başarılı olabilmesi için en önemli unsurlar kadınların yumurtlama dönemlerinin en net şekilde teşhis edilmesi ve yüksek konsantrasyonlu spermlerin en uygun zamanda yumurta yakınına bırakılmasıdır.

Aşılama işlemi kısa ve göreceli olarak konforlu sayılabilen bir kısırlık tedavisi yöntemi olarak ön plana çıkar. İşlem sonrası döllenme şansının arttırılması için yaklaşık 15 – 45 dakika yatar pozisyonda kaldıktan sonra kadınlar günlük hayatlarına dönebilirler.

Aşılama Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aşılama Tedavisinde Başarı Oranları Nasıldır?

Aşılamada gebelik oranı her bir tedavi seansı için %3-5 olarak bildirilmiştir. Ancak işlem, yumurta geliştirici ilaçlarla birlikte yapıldığı takdirde başarı %15-20’ye çıkar. Arka arkaya 3 kez yapılan aşılama işleminde gebelik oranları %60’a kadar ulaşmaktadır.

Aşılama Öncesi Yumurta ve Sperm Hazırlığı Yapılır?

Adetin 2-3. günlerinde yapılan ultrasonografi sonrası düşük doz iğnelerle yumurtalıklar uyarılır. Ultrasonografide folikül beklenen boyutlara ulaştığında çatlatma iğnesi olarak da adlandırılan bir iğne yardımıyla folikül içindeki yumurta olgunlaştırılır. Çatlatma iğnesinden 24-38 saat sonra bir kere ya da ardışık günlerde iki kere, laboratuvarda hazırlanan sperm örneği ile aşılama işlemine başlanabilir. Folikül sayısının üçten fazla olduğu durumlarda çoğul gebelikten kaçınmak için aşılama tedavisi iptal edilmelidir.

Aşılama Sonrası Gebelik Testi İçin Ne Kadar Beklenir?

Aşılamadan 12-14 gün sonra gebelik testi yapılmalıdır. Gebelik oluşması durumunda kendiliğinden oluşan bir gebelik gibi normal takip süreci başlatılır.

KADOMER olarak kısırlık tedavisi için bize başvuran hastalarımıza özel tedavi süreçleri şekillendiriyoruz. Gebelik şansını arttıracak tüm teşhisleri teknolojinin de yardımıyla gerçekleştiriyor, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimiz için tedavi süreçlerini kolaylaştırmak için çalışıyoruz.