Histeroskopi Nedir?
Rahim ağzının ve rahmin detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan histeroskopi; çoğunlukla kadın kaynaklı kısırlığın araştırılması amacıyla uygulanan tanısal bir yöntem olarak tanımlanabilir. Histeroskopi diğer bir endoskopik yöntem olan laparoskopi gibi hem tanı hem tedavi amaçları ile uygulanabilir. Tek başına ya da laparoskopi ile birlikte kısırlık teşhisinde kullanılan histeroskopi yöntemi; uzman jinekologlar tarafından uygulandığında oldukça güvenli bir işlemdir.
Histeroskopiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Genellikle düzensiz ve aşırı kanama meydana gelen adet nedenlerinin teşhis edilmesi amacıyla gerçekleştirilen histeroskopi;
- PAP Smear testi sonuçlarında anomali olduğunda,
- Rahim içi yapışıklık şüphesinde,
- Menopoz sonrası kanama şikayetlerinde
- Rahimde fibroid, polip gibi anormal büyümeler veya skar dokusu olması halinde
- Tekrarlayan düşüklerde ve kısırlık şüphesinde ya da
- Rahim biyopsisi gerektiğinde uygulanabilir.
Tanısal histeroskopi dışında operatif histeroskopi ile çeşitli hastalıkların tedavisinde de histeroskopiye başvurulmaktadır. Rahim içerisindeki yapışıklığın açılması, rahimdeki miyomların veya lezyonların alınması amacıyla da histeroskopi yöntemine başvurulabilir.
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Hastanede ya da klinik ortamında, lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilen histeroskopi sırasında spekulum adı verilen özel bir alet ile vajina açılır. Bu aşamada PAP Smear yaptırmayan kadınlardan sürüntü örneği de alınır.
Vajina açıldıktan sonra histeroskop adı verilen özel bir alet rahim ağzından rahmin içine doğru nazikçe yerleştirilir. Rahmin genişlemesi ve daha rahat görüntülenebilmesi adına rahim içine özel sıvılar verilir. Tedavi amacı ile gerçekleştirilen histeroskopi sırasında, histeroskop ucuna cerrahi aletler takılarak ameliyat gerçekleştirilebilir.
Histeroskopi Avantajları
Minimal invaziv ameliyat yöntemlerinden biri olan histeroskopi; cerrahlara rahim içerisini büyüterek monitörde görme imkanı sağlar. Histeroskopi ile rahim şekli, rahim içi zarı, rahim içerisindeki kitle oluşumları ve fallop tüplerindeki açıklıklar net bir şekilde görüntülenebilir.
Histeroskopi tamamlandıktan sonra hasta aynı gün evine dönebilir. Post operatif şikayetlerin oluşma ihtimali uzmanların deneyimi arttıkça azalır ve iyileşme süreci kısalır.
Histeroskopi; Uterus kavitesi 12 cm’den büyük olan, endometriyal kanser veya endometriyal hiperplazi hastalığı bulunan ve şiddetli menstruasyon kramplar yaşayan kadınlar için uygun bir tanı ve tedavi yöntemi değildir.
KADOMER olarak 1995 yılından bu yana sizlerle birlikte büyüyor; bünyemizdeki uzmanların deneyimi ve yaptığımız teknolojik yatırımlarla sağlığınızı da hayat kalitenizi de iyileştirmek adına çalışmayı sürdürüyoruz.