Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Rahim Ağzı Kanseri Öncü Lezyonlar (CIN)

Rahim Ağzı Kanseri Öncü Lezyonlar (CIN)

Rahim ağzı ya da serviks kanseri yavaş bir şekilde ilerleyen ve kanser oluşumundan önce rahim ağzı kanseri öncü lezyonlarının tespit edilebildiği jinekolojik bir kanser türüdür. Servikal lezyonlar yani kanser öncesi oluşumlar genellikle transformasyon sonunda ortaya çıkar ve henüz kansere dönüşmeyen dokular olarak tanımlanabilir.

Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN) olarak da bilinen servikal lezyonlar hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılır. Bu sınıflama lezyonların kansere dönüşmesi riskinin ne kadar yüksek olduğunun anlaşılmasını sağlar. Lezyonlar rahim ağzı dokusunu az derinlikte tutarsa hafif displazi (CIN I – LSİL); orta derinlikte tutarsa orta derece displazi (CIN II – HSİL) ve %75 ve daha fazla tutarsa ağır displazi (CIN III – CIS) varlığından söz edilebilir.

Servikal Lezyon Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı dokusunda meydana gelen değişiklikler yani servikal lezyonlar henüz kanser değildirler. Dolayısıyla zamanında yapılan taramalar sonrası uygulanacak tedavilerle rahim ağzı kanserine dönüşmeden kadınların tedavi edilebilmesi mümkündür. Servikal lezyon belirtileri bu nedenle ihmal edilmemeli ve erken teşhisin önemi göz ardı edilmemelidir.

Servikal lezyon belirtileri, lezyonun rahim ağzının dokusunu tutma derinliği az ise ortaya çıkmaz; rutin Smear taramaları sonucu varlığı belirlenir. Ancak rahim ağzı yarası, cinsel ilişki sonrası kanama ve kondilom (genital siğil) gibi semptomlara da neden olabilir.

Servikal Lezyonların Teşhisi

Servikal lezyonların teşhisi için ilk adım PAP Smear testidir. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa PAP smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear testinin sonucu negatif ise 2-3 yılda bir PAP smear testi tekrarlanmalıdır. PAP Smear testi sonuçlarında servikal lezyon olabileceğine dair bulgular elde edilirse ileri tetkiklere geçirilir. Tanı ve tedavi sürecinde, tetkik yöntemleri belirlenirken hastanın yaşı, menopoz döneminde olup olmadığı, hamile olup olmadığı gibi değişkenler dikkate alınır. Kişiye bu aşamada smear testi yeniden uygulanabilir, cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papilloma Virus) testi yapılır, kolposkopi gerçekleştirilir, servikal biyopsi örneği ve ek olarak endometriyal örnek alınabilir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınca yapılan tüm testler sonrası kişide servikal lezyon olup olmadığı ve varsa lezyonların sınıflaması gerçekleştirilir. Akabinde tedavi sürecine geçirilir.

Rahim Ağzı Kanseri Öncü Lezyonların Tedavisi

Servikal lezyon tedavisi CIN I ve CIN II aşamalarında kimi zaman rutin smear ve kolposkopi yöntemleri ile izlenir ve herhangi bir invaziv tedavi uygulanmaz. Bazen ise koterizasyon, kriyoterapi, konizasyon, lazer veya LEEP uygulamaları yapılır

KADOMER olarak smear taramaları sonucunda servikal lezyon belirlenen hastalarımıza gerekli tetkikleri yapıyor; hastalarımız özelinde en uygun tedavi seçeneklerini değerlendiriyoruz. Rahim ağzında görülen servikal lezyonların kanser olmadığını ve bu lezyonların teşhis edilmesinin rahim ağzı kanserini önlemenin ilk adımı olduğu gerçeğini hastalarımız ile paylaşıyoruz.