Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Kürtaj

Kürtaj

Küretaj olarak da bilenen kürtaj; gebeliğin sonlandırılması, jinekolojik hastalıkların tedavisi veya biyopsi amaçları ile yapılan tıbbi bir işlem olma özelliği taşır.

Hamileliğin anne adayının sağlığı için ciddi risk teşkil ettiği, bebeğin anne karnında öldüğü, bebekte genetik hastalıkların bulunduğu ya da gebeliğin devamlılığının istenmediği durumlarda uzman doktor kürtaj işlemini gerçekleştirilebilir.

Hamileliğin kaçıncı ayında ve hangi periyodunda kürtaj yapılacağı gibi unsurlar farklı kürtaj yöntemlerinin uygulanmasını sağlayabilir. Hamileliğin ilk trimester döneminde yani 10 hafta içinde genellikle vakum tekniği kullanılır. Beklenmeyen düşüklerden sonra rahimde kalan parçaları temizlemek için revizyone kürtaj yöntemi; kadın hastalıkları sırasında teşhis yapılması için probe kürtaj yöntemi, rahim içinde kısırlık teşhisi amacıyla örnek alınması için ise endometrial kürtaj yöntemi gibi çeşitli kürtaj teknikleri uygulanabilir.

Kürtaj Nedir?

Az önce de belirtildiği gibi gebeliği sonlandırmak, kadın hastalıklarının teşhisi veya tedavi amacıyla gerçekleştirilen tıbbi işleme “kürtaj” adı verilir. Yaklaşık 10 dakika süren kürtaj işlemi sırasında anestezi uzmanı hastanın genel sağlık durumuna göre lokal ya da genel anestezi tercih edebilir.

Gebelik sonlandırmak üzere gerçekleştirilen kürtaj işlemi istenmeyen gebelikler için hamileliğin ilk 10 haftasında uygulanabilir. Bebeğin ya da anne adayının sağlıkları için tehlike olması durumunda 24. haftaya kadar uygulanan kürtajlar için kurul kararı gereklidir.

Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Kürtaj yalnızca istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kadınların rızasıyla gerçekleştirilen bir işlem değildir. Hamilelik süreci devam ederken yaşanan olumsuzluklar kürtajı zorunlu hale getirebilir. Kürtaj gerektiren durumlardan bazıları şunlardır:

  • Bebeğin anne karnında canlılığını kaybetmesi
  • Bebekte kalıcı anomalilerin tespit edilmesi
  • Gebelik döneminde anne adayının virüs kapması ve bulaşıcı hastalıklar yaşaması
  • Anne adayının tiroit hormonu seviyesinin çok yükselmesi
  • Anne adayının gebelik sürecinde kanser rahatsızlığına yakalanması

Kürtaj Nasıl Yapılır?

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması kadar anne ve bebeğin sağlık sorunları neticesinde de başvurulan kürtaj genellikle hamileliğin ilk 10 haftasında vakum tekniği ile gerçekleştirilir. Hamileliğin ilerlemesine bağlı olarak ikinci 3 aylık dönemde ve sonrasında dilatasyon tekniği kullanılır. Kürtaj sonrası yaklaşık 30-35 gün içinde adet görülmesi beklenmektedir. İşlem sonrasında 1 gün evde istirahat yeterli olacaktır. Rahatsızlık veya hafif sancı hissedilmesi gibi bir durum oluştuğunda doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda kürtajdan sonra doğum kontrol yöntemi olarak rahim içi spiral yerleştirme işlemi de yapılabilir.

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

18 yaşından büyük ve evli kadınların kürtaj yaptırabilmesi için eşlerinin onayının alınması gerekir. Eğer kadın evli değilse kendi rızasıyla bu işlemi yaptırabilir. Kadının 18 yaşından küçük olması durumunda evli ya da bekar olduğu koşuluna bakılmaksızın ebeveynlerinin onayı alınmadan kürtaj yapılamaz.

KADOMER olarak kürtaj işlemini yalnızca yasal sınırlar dahilinde gerçekleştirmekteyiz. Sağlığınızı önceliklendiren jinekolojik hizmetlerimizle 1995’ten bu yana hep yanınızdayız.