Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Laparoskopi

Laparoskopi

Laparoskopi hem tanı hem tedavi amaçları ile uygulanabilen; karın bölgesinden cerrahi kesi yapılmadan mm’lik deliklerden giren özel aletler yardımı ile karın içini görüntüleme imkânı sunan bir yöntemdir.

Karın bölgesinden 3 -5 mm’lik insizyonların açılmasıyla bu insizyonlardan ucunda ışık ve kamera olan laparoskop adlı optik bir cihaz yardımıyla yumurtalık, rahim ve fallop tüplerini incelemeyi sağlayan laparoskopi; kısırlık tanısında önemli bir prosedürdür. Aslen endoskopi yöntemi türü olan laparoskopi jinekolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan cerrahi bir yöntem olma özelliği de taşır.

Laparoskopi Neden Yapılır?

Laparoskopi ile tanı ve tedavi jinekoloji alanında birçok farklı nedenle gerçekleştirilse de ağırlıklı olarak infertilite tanısı, takibi ve tedavileri sırasında kullanılmaktadır. Tanısal laparoskopi 20 – 25 dakika içerisinde; tedavi amaçlı laparoskopi ise yaklaşık 30 – 35 dakikada sonlandırılır, post operatif ağrı veya komplikasyon oluşma riski oldukça düşüktür.

Açıklanamayan pelvik ağrıları, nedeni belli olmayan kısırlık, pelvik enfeksiyonlar, iyi huylu rahim tümörleri, endometriyozis, yumurtalık kistleri, dış (ektopik) gebelik, jinekolojik kanserler ve karın içi yapışıklıklar (pelvik adezyon) laparoskopi yöntemi kullanılarak teşhis edilebilir.

Çekilen rahim filmi (HSG) sonuçlarında tıkanıklık bulunduğu belirlenen fallop tüplerinin değerlendirilmesi, karın içerisinde ek patolojilerin varlığının belirlenmesi gibi işlevleri ile laparoskopi özellikle infertilite tanısı amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

Laparoskopi, az önce de belirtildiği gibi tedavi amacıyla da uygulanmaktadır. Histerektomi, yumurtalıkların çıkarılması, yumurtalık kistlerinin ve iyi huylu rahim tümörlerinin alınması, karın içi yapışıklığın giderilmesi gibi işlemler “laparoskopik” yöntemler ile genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. İyileşme süresi açısından oldukça avantajlı olan laparoskopik cerrahi yönteminin sağladığı faydalardan biri de ameliyat sonrası ağrının daha az olması ve daha az ağrı kesiciye gereksinim duyulmasıdır.

Laparoskopi Avantajları Nelerdir?

Kapalı ameliyat olarak da adlandırılan laparoskopi yönteminin en büyük avantajı vücutta cerrahi bir kesi atılmamasıdır. Bu yöntemde göbek deliğinden ince bir teleskop karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi sağlanır. Dolayısıyla kanama açık operasyonlara oranla çok daha az olurken, iyileşme sürecinde enfeksiyon oluşma riski de düşmektedir. Hastanede kalış süresini azaltan, işlem sonrası belirgin bir iz bırakmayan, operasyon sırasında abdominal bölge görüntüsü büyütüldüğü için doku hasarı oluşmasını büyük ölçüde engelleyen laparoskopi sonrası hasta iyileşme süreci de açık ameliyat sonrası sürece oranla daha kısa olur.

KADOMER olarak kısırlık tanı ve tedavisi kapsamında en gelişmiş teknikleri deneyimli uzmanlarımız ile uyguluyoruz. Teknolojinin yardımı ve deneyimimizle çocuk sahibi olmak isteyen kadınları kapsamlı bir sağlık taramasından geçirip sonuçları dikkatle inceliyoruz.