Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Yumurtalık Kanseri (Over Kanseri)

Yumurtalık Kanseri (Over Kanseri)

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir?

Kadın üreme sisteminde yar alan ve yumurta üretiminden sorumlu olan yumurtalıklar östrojen ve progesteron salınımı ile de görevli olan bezlerdir. Rahmin her iki yanında bulunan yumurtalıklarda 3 farklı hücre türü bulunur ve her hücrede farklı özellikte tümör oluşumu gözlenebilir.

  • Epitelyal tümör yumurtalığın dış yüzeyini kaplayan hücrelerde oluşur.
  • Germ hücreli tümör yumurta üretiminden sorumlu hücrelerde oluşur.
  • Stromal tümör östrojen ve progesteron üretiminden sorumlu yumurtalık hücrelerinde oluşur.

Bu tümör türlerinin bazıları iyi huylu olur ve hiçbir zaman yumurtalık dışına çıkmazken kötü huylu tümör (kanser hücreleri) ve kanser potansiyeli taşıyan tümör türleri metastaz yaparak vücudun farklı bölgelerine yayılabilirler.

Yumurtalık dokularında bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize olan yumurtalık kanseri yumurtalıklarda ve son yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre erken dönemde fallop tüplerinin sonunda başlayabilmektedir.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri belirtileri ve yumurtalık kanserinin yol açtığı şikayetlerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Sık görülen yumurtalık kanseri erken veya geç evrelerinde şu belirtilerle etkisini hissettirebilir:

  • Şişkinlik hissi
  • Şiddetli karın ağrısı
  • İştah azalması veya az yemek yedikten sonra dahi hemen doygunluğa ulaşılması
  • İdrar problemleri, sık sık idrara çıkma
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Sırt ağrısı ve kronik yorgunluk
  • Kabızlık
  • Adet dönemlerinde düzensizlik ya da aşırı kanama

Yumurtalık Over Kanseri Nedenleri

Sık görülen kadın hastalıkları arasında yer alan yumurtalık kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörlerinin kadınlarda yumurtalık kanseri oluşumunu tetiklediği söylenebilir. Yumurtalık kanseri riskini arttıran faktörler; yaşın ilerlemesi (menopoz sonrası), obezite hastalığı, çocuk sahibi olmamak ya da tam dönemli hamilelik süreci geçirmemiş olmak, yardımcı üreme teknikleri, menopoz sonrası hormon terapisi, genetik yatkınlık, meme kanserine yakalanmak, alkol ve sigara kullanımı olarak sıralanabilir.

Yumurtalık Kanseri Teşhisi ve Tedavisi

Yumurtalık kanseri tanısı için jinekolojik muayene, transvajinal ultrason, CA-125 kan testi (CA-125 hormonu seviyesi yumurtalık kanseri olan kadınlarda yüksek çıkar); kanserin ne kadar yayıldığının tespit edilebilmesi için bilgisayarlı tomografi ve MRI; kanserin yayılma hızının belirlenmesi için PET taraması yapılabilir. Bu teşhis yöntemleri haricinde laparoskopi, biyopsi ve kan testleri de uygulanabilir.

Yumurtalık kanseri tedavi yöntemleri hastalığın evresine ve kişinin genel sağlık durumuna göre belirlenir. Cerrahi olarak yumurtalıklar alınır ve cerrahi işlemden sonra kemoterapi, radyoterapi, hedefli terapi ve hormon tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kanserli hücrelerin pozisyonuna göre cerrahi öncesi kemoterapinin uygulandığı tedavi süreçleri de devreye alınabilir. Yumurtalık kanseri  tedavisi hasta özelinde planlanarak en iyi sonuçların nasıl alınabileceği belirlenir.

KADOMER olarak hizmet verdiğimiz 1995 senesinden bu yana sağlığınızın korunması ve iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, deneyimimizle teknolojinin faydalarını birleştirip kadın hastalıkları ve doğum konularında size özel tedavi süreçleri planlıyoruz.