Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Servikal Smear (Smear – PAP Smear)

Servikal Smear (Smear – PAP Smear)

PAP Test ve PAP Smear olarak da bilinen servikal smear, rahim ağzı kanseri taramalarında kullanılan bir tarama yöntemidir. Rahim ve vajina arasında kalan rahim ağzından alınan hücrelerin değerlendirilmesi prensibine dayanan smear testi ile rahim ağzı hücrelerinde başlayan ve ileriki dönemde kansere dönüşme riski olan servikal lezyonlar ile rahim ağzı kanserleri teşhis edilebilir.

Serviks kanseri taramalarında kullanılan ve az önce de belirtildiği gibi rahim kanseri öncü lezyonlarının teşhis edilip kişi özelinde tedavi gerçekleştirilmesini mümkün kılan PAP Smear testi, cinsel birliktelik yaşanmasından sonra bütün kadınlar tarafından düzenli olarak yaptırılması gereken bir taramadır.

HPV (Human Papilloma Virus) Testi

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, rahim ağzı taramalarında smear testine ek olarak HPV testi de yapmaktadır. Servikste HPV virüsü olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen HPV testi, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün servikal hücrelerde kanser oluşumunu tetikleyebilmesi nedeniyle oldukça önemli bir tarama testidir. Bu test ile kişide HPV olup olmadığı, varsa hangi tip olduğu ve kanser öncüsü olup olmadığı belirlenebilir.

Hem servikal smear hem de HPV testi sonuçları laboratuvarda değerlendirilir ve her iki test de kadın üreme sağlığı hakkında bilgi vermesi nedeniyle hayat kurtarıcı önlemlerin alınabilmesini sağlar.

HPV ve Smear Testi Nasıl Yapılır?

Eş zamanlı olarak da gerçekleştirilebilen smear ve HPV testleri, rahim ağzı kanserini ve rahim ağzı kanserine dönüşme riski olan lezyonların tespit edilebilmesini, lezyonların ya da HPV virüsünün bulunması halinde kanser öncesi oluşumların kansere dönüşme riskinin değerlendirilmesini sağlayan testlerdir.

Rahim ağzı tarama testi sayesinde, anormal hücreler mikroskop altında tespit edilebildiği için kanser, başlamadan tedavi edilebilir. PAP Smear ve HPV sonrası servikal hücrelerin görünümünde elde edilen bulgular şüpheliyse kolposkopi ve servikal biyopsi yöntemleri de teşhisleri kesinleştirmek için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca devreye sokulabilir.

Smear ve HPV Testi Kimlere Yapılır?

Servikal smear taraması yalnızca şüpheli belirtiler yaşayan ya da rahim ağzı kanseri riski taşıyan kişilere yapılmaz. Jinekolojik muayeneler sırasında rutin kontrol amacıyla da gerçekleştirilir. İlk kez cinsel ilişkiye girildikten 30 yaşına kadar her 3 yılda bir smear testinin yapılması önerilmektedir. 30 yaşından sonra her 3 yılda bir yapılan smear testine HPV testi de dahil edilmelidir.

KADOMER olarak PAP smear testi sayesinde serviks kanseri vakalarının azalmasından da yola çıkarak bize başvuran tüm hastalarımıza PAP smear testinin önemini anlatıyor; önerilen periyotlarda PAP smear ve HPV testini gerçekleştirip elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda hastalarımızı yönlendiriyoruz.