Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Vajinal Kanser

Vajinal Kanser

Vajinal Kanser Nedir?

Rahim ağzı ve vulva arasındaki bölge vajina olarak adlandırılır. Vajina kanalı yassı skuamöz hücrelerden, epitel altındaki vajina duvarı bağ dokusu kas, lenf damarları ve sinirlerden oluşur. Vajina kuruluğu ise vajina açıklığına yakın bezlerin ürettiği mukus ile engellenir. Vajina kanseri vajinanın farklı bölümlerinde, diğer bir deyişle farklı hücresel alanlarında oluşabilir. En sık görülen vajinal kanserler yassı skuamöz hücrelerin bulunduğu vajina kanalında ortaya çıkar.

Vajinal Kanser Türleri Nelerdir?

  • Yassı Hücreli Karsinoma: Her 10 vajina kanserinin 9’u yassı hücreli karsinoma türünde görülür. Vajina kanalının epitel astarını oluşturan skuamöz hücrelerde başlayan bu kanser tipi çoğunlukla rahim ağzına yakın kısımlarda ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde vajina duvarına, çevre dokulara, akciğer, karaciğer ve kemiklere yayılabilir. Yavaş ilerleyen bu kanser türü öncesi normal hücreler değişmeye başlar. Kanser öncesi başlayan değişimler zamanla kanserli hücrelerin oluşumuna neden olur.
  • Adenokarsinoma: Genellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda ortaya çıkar. Yassı hücreli karsinoma türüne oranla nadiren rastlanır.

Bu iki temel vajina kanseri türü haricinde melanoma ve sarkoma kanser tipleri de vajinada ortaya çıkabilir. Vajinal kanserler doğrudan vajinada oluşabildiği gibi bazı kişilerde rahim ağzı, rahim, rektum veya mesane kanserlerinin vajinaya yayılması ile de meydana gelebilir.

Vajinal Kanser Nedenleri

Vajina kanseri nedenleri net olarak bilinmez ancak vajina kanseri risk faktörlerinin varlığı kabul edilir. Vajina kanseri oluşumu riskini arttıran faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaşın ilerlemesi vajina kanseri riskini artırabilir.
  • HPV virüsü vajina kanseri riskini artırabilir.
  • Rahim ağzı kanseri vajina kanseri riskini artırabilir.
  • Sigara ve alkol kullanımı vajinal kanser riskini artırabilir.
  • 1940 – 1971 yılları arasında düşük önleyici olarak kullanılan Diethylstilbestrol (DES) hormon ilacı vajina kanseri risk faktörleri arasında yer alır.

Vajina Kanseri Belirtileri

Kanserli hücreler henüz yayılmadıysa ya da çok agresif büyüme özelliği taşımıyorsa belirti hissettirmeyebilir. Ancak invaziv vajinal kanserler hızla büyüyüp vajina duvarının derinliklerine ilerlediği için cinsel ilişki sonrası aşırı kanama, vajinal akıntı, vajinal kanama, vajinada hissedilebilen kitle oluşumu ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere neden olabilir. Kanser ilerledikçe bu belirtilere kabızlık, pelvik ağrı, sırt ağrısı, bacaklarda şişme ve idrar yaparken zorlanma gibi semptomlar da katılabilir. Bu belirtiler kanserin kesin işaretleri değildir, enfeksiyonlar da benzer sorunlara neden olabilir. Ancak benzer semptomlar yaşayan kadınların zaman kaybetmeden kadın hastalıkları uzmanları ile iletişime geçmesi gerekir.

Vajina Kanseri Teşhis ve Tedavisi

Vajina kanseri belirtileri yaşayan kadınların hastalık öyküleri değerlendirilir, tedavi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca jinekolojik muayeneye alınması ve PAP Smear testi uygulanması gerekir. Simir testi sonuçlarında anomali olduğu takdirde kolposkopi teşhis yöntemine başvurularak rahim ağzı ve vajina kapsamlı olarak incelenir. Tüm muayene sonuçları olumsuzluğa işaret ediyorsa tanı biyopsi ile netleştirilir. Bir kanser teşhisi konulması durumunda ise görüntüleme testleri ile kanserin ne kadar yayıldığı tespit edilir.

Hasta özelinde edinilen bilgiler doğrultusunda; vajina kanseri evresi ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Vajina kanseri cerrahi tedavisi kapsamında tercih edilecek yöntem kanserli hücrelerin boyutu, yerleşim yeri ve kanser evresi doğrultusunda planlanır. Bu nedenle diğer kanser türlerinde olduğu gibi vajinal kanserde de erken teşhis önem taşımaktadır.

Bölgesel eksizyon, vajinektomi (vajinanın alınması), Trakelektomi (rahim ağzının alınması), Histerektomi (vajinanın bir kısmının, rahmin ve rahim ağzının genellikle yumurtalık ve fallop tüpleri ile birlikte alınması) gibi farklı operasyonlar gerçekleştirilebilir.

KADOMER olarak kadın hastalıklarının ve jinekolojik kanserlerin önlenmesi, erken teşhis ve tedavi süreçlerinin maksimum verimlilikte yönetilmesi adına 1995 yılından bu yana uzman kadromuzla İzmir’de hizmetlerimizi sürdürüyoruz.