Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Vulva Kanseri

vulva kanseri

Vulva Nedir?

Kadınların dış genital bölgesi “vulva” olarak adlandırılır. Vulva; Mons Pubis, labia majora, labia minora, klitoris, idrar çıkış deliği, Bartholin ve Skene vestibüler bezleri gibi bölümlerden oluşur.

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri ise kadın cinsel organının dış yüzeyinde kalan bu alanlarda yani vulva olarak adlandırılan kısımda kontrolsüz hücre çoğalması durumu olarak tanımlanabilir. Kronikleşen kaşıntı, bölgesel hassasiyet, yanma ve cilt yapısında değişiklik oluşumu gibi farklı belirtilerle etkisini hissettiren vulva kanseri, genellikle büyük veya küçük dudaklarda başlar; nadiren klitoris veya Bartholin bezlerinde ortaya çıkabilir.

Vulva Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Diğer birçok jinekolojik kanser türünde olduğu gibi vulva kanserinin nedenleri de tam olarak bilinmez ve bu kanseri tetikleyen risk faktörlerinden bahsedilmesi daha doğru bir yaklaşım olarak kabul edilir.

Vulva kanserine neden olabilen risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Human Papilloma Virüsü (HPV): HPV 100’den fazla türü olan ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV’nin bazı türleri herhangi bir belirtiye neden olmazken HPV 16 ve HPV 18 gibi riskli tipleri vulva kanserine neden olabilir.
  • Yaş:50 yaşındaki kadınların yaklaşık %20’sini etkileyen vulva kanserinin görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. Genellikle 70 yaş civarındaki kadınlarda ortaya çıkan vulva kanseri için yaş önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilir.

Bu iki risk faktörüne ek olarak; sigara kullanımının, HIV virüsünün, liken skleroz adlı cilt sorunlarının, vulvada kronik kaşıntı problemlerinin, bağışıklık sistemindeki zayıflıkların da vulva kanseri risk faktörleri arasında yer aldığı kabul edilir.

Vulva Kanseri Belirtileri

Vulva kanseri belirtileri, vulva kanserinin türüne bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlarda uzun yıllar hiçbir belirti ortaya çıkmazken bazı kadınlarda adet döngüsünden bağımsız kanamalar, vajinal akıntılar, kaşıntı, vulvada siğil benzeri lezyonlar, vulva cildinde kalınlaşma, 6 mm’den büyük, şekli ve yapısı değişen, sınırları belirli olmayan ben oluşumu gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Vulva Kanserlerinin Türleri

  • Yassı Hücreli Karsinom: Keratinizan, Basaloid, verrüköz karsinom gibi türleri olan bu kanser türü en yaygın görülen vulva kanseri tipidir. Genellikle siğil oluşumu gibi semptomlarla ortaya çıkar.
  • Adenokarsinom: Salgı bezlerinde ortaya çıkan vulva kanseri türüdür. Her 100 vulva kanseri hastasının yaklaşık 8’inde görülür. Genellikle Bartholin bezinde başlar.
  • Melanom: Vulvaya rengini veren pigment üretiminden sorumlu hücrelerde başlayan vulva kanseri türüdür.
  • Sarkoma: Kemik, kas ve bağ doku hücrelerinde başlar. Görülme oranı %2 civarındadır. Diğer vulva kanseri türlerinden farkı her yaşta kadında ortaya çıkabilmesidir.

Vulva Kanseri Teşhisi ve Tedavisi

Vulva kanseri teşhisinde ilk olarak hasta öyküsü ve hastaların yaşadığı şikayetler değerlendirilir, pelvik muayene dahil olmak üzere kapsamlı bir jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Bu süreçte PAP Smear ve HPV testi uygulanabilir. Her kanser türünde olduğu gibi, erken tanı ve teşhis vulva kanseri için de büyük önem taşır. Kadınların, kendi yaş skalaları için önerilen sıklıkta kadın hastalıkları ve doğum kliniklerine giderek rutin jinekolojik kontrollerini yaptırması, vajina ve vulva kanserlerinin erken teşhisi için son derece önemlidir.

Kanser şüphesi taşındığı durumlarda biyopsi yapılır, kanser ya da kanser öncesi oluşumların olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca vulvar kolposkopi yani vulvoskopi ile varsa lezyonlar kapsamlı olarak değerlendirilir. Kanser tespit edildiğinde vücuda ne kadar yayıldığının anlaşılması için CT, MRI, PET taraması gibi görüntüleme yöntemlerine de başvurulur.

Elde edilen bulgular neticesinde hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve vulvar kanser evresi doğrultusunda kişiye özel bir tedavi planlanır. Vulva kanseri teşhisi konulan kişiye erken evre kanserlerde lenf nodu biyopsisi, ilerlemiş olgularda radyoterapi ve kemoterapi tedavileri ile cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

KADOMER olarak jinekolojik onkoloji alanında en yeni gelişmeleri takip ediyor, hastalıkların teşhisi ve tedavisi süreçlerini hastalarımız özelinde planlıyoruz. 1995 yılından bu yana sağlığınızı en büyük önceliğimiz olarak addediyoruz.