Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

İyi Huylu Rahim Tümörleri (Myom)

İyi Huylu Rahim Tümörleri

Myom Nedir?

Bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmazken bazılarında yerleşim yerleri, sayıları ve büyüklükleri nedeniyle kansızlık, vajinal kanama, adet düzensizliği ve ağrı gibi semptomlara yol açabilen iyi huylu rahim tümörleri diğer bir deyişle myomlar; hayat kalitesini düşürebilen ancak hayati tehlike arz etmeyen yumrulardır.

Rahmin farklı bölümlerinde ortaya çıkan ve genellikle rahim duvarında oluşan iyi huylu rahim tümörleri menopoz sonrası küçülme eğilimde olurlar. Menopoz dönemi öncesindeki kadınların yaklaşık %50’sinde görülebilen myom; nadiren 20 yaşın altındaki kadınlarda ortaya çıkar.

Nedeni tam olarak bilinmeyen myomların oluşuma neden olan farklı risk faktörlerinin bulunduğu kabul edilmektedir. Myom oluşumuna yol açan risk faktörleri arasında östrojen ve progesteron yüksekliği ile genetik yatkınlık bulunur.

Myom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri ve belirtilerinin şiddeti kişi özelinde değişebilir. Miyomlar küçük olduğunda genellikle herhangi bir semptoma neden olmaz. Ancak boyutları, sayıları ve yerleşim yerleri doğrultusunda; anormal vajinal kanamalar, sık idrara çıkma ihtiyacı, kabızlık, alt karın bölgesinde kramplar, adet dönemleri arasında kanama ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere de neden olabilirler.

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomların teşhis edilmesinde ilk aşama, kadın hastalıkları uzmanı tarafından gerçekleştirilecek jinekolojik muayenedir. Jinekolojik muayeneye ek olarak farklı teşhis yöntemlerine de başvurulması gerekebilir. Myom tanısı konulabilmesi için transvajinal ultrason, laparoskopi, HSG, BT, Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi teşhis yöntemleri devreye sokulabilir.

İyi Huylu Rahim Tümörleri Nasıl Tedavi Edilir?

İyi huylu rahim tümörlerinin tedavisi de kişi özelinde planlanır. Eğer myomlar şikayet oluşturmayacak denli küçükse kişiye herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Myomlar nedeniyle hayat kalitesi düşen ve myom belirtileri şiddetli yaşayan kadınlara;

  • Östrojen seviyesini düşürmek ve myomları küçültmek için hormon tedavisi uygulanabilir.
  • Myomların neden olduğu ağrılar için ağrı kesici verilebilir.

İyi huylu rahim tümörlerinin çok büyük boyutlu olması halinde cerrahi bir müdahale olan histerektomi operasyonu yapılabilir. Ancak bu operasyon için kadınların çocuk sahibi olmayı istemiyor olması gerekir. Orta büyüklükteki tümörlerin alınması için miyomektomi operasyonu da gerçekleştirilebilir; böylece rahim korunabilir.

KADOMER olarak iyi huylu rahim tümörleri şikayetleri yaşayan hastalarımıza özel tedavi süreçleri planlıyoruz. Hastalarımızdan yaş, genel sağlık durumu, şikayet ve beklenti gibi konularda bilgi alıp hasta özelinde en doğru myom tedavisi süreçlerini hayata geçiriyoruz.