Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Gebelikte Diş Ağrısı

İçerik

Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte Diş Ağrısını Önleme Önerileri


Hamilelik, hormonların hızlanmasına ve kan akışının artmasına neden olarak diş etlerinde şişlik ve dişlerde ağrıya neden olur. Anne adayları, hamilelik süresince bakterilere farklı tepki verdikleri için dişeti hastalığına ve diş hassasiyetlerine daha yatkındır.

Bebek üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle pek çok tedavi hamilelik döneminde uygulanamamaktadır. Amalgam dolgular ve röntgen, bebeğe zarar vermemek için bebek doğduktan sonraya ertelenir. Diş hekimi ziyaretleri genellikle hamilelik süresince sağlıklı dişlerin korunmasına odaklanır. Diş hekiminize durumunuzu ve beklenen doğum tarihini bildirmeniz çok önemlidir. Diş ekibi hamile olduğunuzu bilirse, belirli tedavileri erteleyebilir. Diş röntgeni kaçınılmazsa, diş hekimi bebeğinizin güvenliğini sağlamak için ekstra önlem alacaktır.

Hamilelikte Diş Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte diş ağrısı için belirli bir zaman yoktur, gebeliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Ancak kadınların çoğu özellikle diş eti problemleri ve diş ağrısını 2. ve 8. aylar arasında yaşarlar.

Hamilelikte Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sırasında yaşanan diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için evde deneyebileceğiniz birkaç çözüm vardır. Örneğin karbonat, çürümeyi önlemek için asitleri nötralize etmeye yardımcı olduğundan, yaygın olarak kullanır. Ancak, diş minenize zarar verebileceği için dişleri karbonatla çok sert fırçalamaktan kaçınmak gerekir. Evde diş ağrısı giderme yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Aloe Vera: Anti bakteriyel ve antifungal özellikleriyle bilinen bitki, bakteri üremesini azaltmaya ve hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz diş eti şişmesini gidermeye yardımcı olabilir.
  • Nar: Nar suyu, plak oluşumu ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir. Ancak, şeker ilavesiz olarak tüketilmelidir.
  • Sarımsak: Sarımsakları doğrudan diş ağrınıza neden olan bölgeye sürmek rahatsızlığı önemli ölçüde azaltabilir. Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu ve enfeksiyonlu bölgelerin etrafındaki bakterileri herhangi bir yan etki olmaksızın yok ettiği bilinmektedir.
  • Karanfil: Hızlı bir rahatlama sağlaması için doğal bir antiseptik olan karanfil veya karanfil yağı doğrudan etkilenen dişe uygulanabilir.

Evde tedavi seçenekleri mevcut olsa da hamilelikte diş ağrısı ile baş etmenin en güvenli ve en etkili çözümü diş hekimine görünmektir. Diş hekimi tarafından yapılan diş tedavisi prosedürleri hem anne hem de bebek için tamamen güvenlidir. Kadın doğum doktorunuz onay verdiği sürece hamileliğin her döneminde diş çürüğü tedavisi yapılabilir ancak 13. ve 27. haftalar arasını, tedavi için en güvenli dönem olarak tanımlayabiliriz.

Hamilelikte Diş Ağrısını Önleme Önerileri

Günlük ağız bakımı rutininize ve ağız sağlığınıza özel önem vermek çürük ve diş ağrısını uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

  • Diş ve diş eti hassasiyetinden kaynaklanan ağrıları dindirmek için dişlerinizi özel formüle edilmiş bir diş macunu ile günde iki kez fırçalayın.
  • Plak oluşumunu nazikçe temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın veya daha etkili bir temizlik için hassas fırçalama seçeneğine sahip bir elektrikli diş fırçasına geçin.
  • Diş eti kanamasını hafifletmek ve diş eti hastalığının erken belirtilerini azaltmak için tasarlanmış bir gargara kullanın.
  • Zararlı bakterileri ve plak birikimini gidermek için her gün en az bir kez diş ipi kullandığınızdan emin olun.

Share this post

Related Post

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

İçerik “Hamileliğin” Bilimsel Açıklaması Hamileliği En Erken Ne Zaman Öğrenebilirim? 1 Haftalık Hamilelik Nasıl Belli Olur? Erken...

4 Boyutlu Ultrason

İçerik Gebelikte Ultrason Neden Önemlidir? 4 Boyutlu Ultrason Ne İçin Yapılır? 4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?...

Epidural Sezaryen

İçerik Sezaryen Doğum Nedir? Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır? Epidural Sezaryen Nedir? Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer? Sezaryen...