Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Bartholin Kisti

İçerik

Bartholin Kisti Nedir?
Bartholin Kisti Neden Olur?
Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?
Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bartholin Kisti Cinsel İlişkiyi Etkiler Mi?


Bartholin Kisti Nedir?

Bartholin bezleri, kadınların genital bölgesinde deri altında bulunan iki küçük organdır. Vajina ve üretrayı çevreleyen deri kıvrımlarının her iki tarafında bulunurlar. Bartholin kanalı tıkanırsa bezde sıvı birikir. Tıkalı bez, Bartholin bezi kisti olarak adlandırılır. Bu kistlerin boyutları bezelyeden bilyeye kadar değişebilir. Genellikle yavaş büyürler. Bartholin bezi veya kanalı enfekte olursa buna Bartholin bezi apsesi denir.

Bartholin Kisti Neden Olur?

Bartholin bezleri vajinal açıklığın her iki yanında bulunur. Bu bezler vajinayı nemli tutmaya yardımcı olan sıvıyı salgılar. Bazen bu bezlerin açıklıkları tıkanır ve sıvının bezin içine geri dönmesine neden olur. Sonuç, Bartholin kisti adı verilen nispeten ağrısız şişliktir. Enfeksiyon, kalın mukus veya şişlik gibi nedenler Bartholin bezi kanalını tıkayabilir ve kiste neden olabilir. Kist cinsel ilişkiden sonra büyüyebilir çünkü bezler cinsel ilişki sırasında daha aktif hale gelir.

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Küçük, enfekte olmayan bir Bartholin kistiniz varsa, bunu fark etmeyebilirsiniz. Kist büyürse vajinal açıklığınızın yakınında bir yumru veya kitle hissedebilirsiniz. Kist başta ağrısız olsa da hassas bir yapıya sahiptir.

Bartholin kistinin belirtileri şunlardır:

  • Vajinal açıklığın yakınında hassas, ağrılı bir yumru
  • Yürürken veya otururken rahatsızlık
  • İlişki sırasında ağrı
  • Ateş

Bartholin kisti veya apsesi genellikle vajinal açıklığın yalnızca bir tarafında meydana gelir. Cinsel olarak aktif olan, henüz gebelik yaşamayan veya yalnızca bir gebeliği bulunan kadınların, Bartholin kisti geliştirmesi daha olasıdır.

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hafif şişkinlik varsa ancak kist yoksa veya yumuşak bir kist oluşumu varsa, evde ılık kompres uygulaması işe yarayabilir. Ağrı kesiciler ve ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye ve iltihabı yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Kist irinle birlikte daha büyük bir apseye dönüşürse boşaltılmalıdır. Bu prosedür, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından klinikte yapılabilir. Alan sprey veya küçük iğneli enjeksiyonla uyuşturulur. Hekim, neşter kullanarak kistte küçük bir kesi yapar. Basıncın serbest bırakılması ağrının anında giderilmesine neden olur.

Enfeksiyon çevredeki cilde ve genital bölgeye yayılırsa antibiyotik almanız gerekebilir. Bazen kist enfeksiyonları tekrarlama eğiliminde olur. Tekrarlayan enfeksiyonları önlemek için, klinikte yapılabilecek küçük bir cerrahi işleme ihtiyacınız olabilir.

Bartholin Kisti Cinsel İlişkiyi Etkiler Mi?

Kist genellikle sadece iki bezden birinde gelişir. Daha büyük kistler, özellikle cinsel ilişki sırasında, yürürken veya otururken vulvada rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir.

 

Share this post

Related Post

Çikolata Kisti Belirtileri

İçerik Çikolata Kisti Nedir? Çikolata Kistlerinin Belirtileri Nelerdir? Çikolata Kisti Ultrasonda Görülür Mü? Çikolata Kisti Patlaması Nasıl...