Şaireşref Bulv. No:80 K:2 D: 6 - 7 Alsancak, İZMİR
Pzt - Cum: 09.00 - 19.00 Mon - Fri: 09.00 - 19.00
(0530) 500 61 56 -- (0232) 421 09 63 (0232) 421 60 55 -- (0532) 261 34 31

Blog

Çikolata Kisti Belirtileri

İçerik

Çikolata Kisti Nedir?
Çikolata Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Çikolata Kisti Ultrasonda Görülür Mü?
Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Çikolata Kisti Tedavisi


Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kistleri, yumurtalıkların derinliklerinde oluşan kanserli olmayan, sıvı dolu kistlerdir. Adlarını, erimiş çikolata gibi görünen kahverengi, katran benzeri görünümlerinden alırlar. Bunlara yumurtalık endometrioması da denir.

Çikolata kistinin koyu rengi, kistin boşluğunu dolduran eski adet kanı ve dokusundan gelir. Boyutu 2 ila 20 cm. arasında değişebilir. Çikolata kistleri, yumurtalıklardan birini veya her ikisini de etkileyebilir ve çoklu veya tekil olarak ortaya çıkabilir. Çikolata kistleri, endometriozisi olan kadınların yüzde 20 ila 40’ında görülür. Endometriozis, endometrium olarak bilinen rahim zarının rahim dışında büyüdüğü yaygın bir hastalıktır. Bu yapının aşırı büyümesi şiddetli ağrıya ve bazen kısırlığa neden olur.

Çikolata Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kistleri bazı durumlarda hiç belirti göstermeyebilir. Kistin boyutu da semptomların ciddiyetini veya varlığını etkilemeyecektir. Küçük bir kisti olan kadınlar aşağıdaki belirtileri yaşayabilecekken büyük bir kiste sahip kadınlarda herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Çikolata kisti belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Ağrılı, kramplı adet dönemi
  • Adet döngünüzle ilgili olmayan pelvik ağrı
  • Düzensiz adet dönemleri
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • İdrar yaparken ağrı
  • Bazı kadınlar için kısırlık

Çikolata Kisti Ultrasonda Görülür Mü?

Çikolata kistleri, lokalize bir endometriozis formudur ve genellikle yumurtalık içindedir. Ultrason, bir kistin mevcut olup olmadığını belirleyebilir. Ancak ne tür bir kist olduğunu kesin olarak belirleyemez. Çikolata kistini kesin olarak teşhis etmek için doktorunuz kistin içinden sıvı ve döküntü çıkaracaktır. Bu genellikle iğne biyopsisi ile yapılır.

Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Bir çikolata kisti patladığında kistin bulunduğu vücut tarafında şiddetli ve ani bir karın ağrısına neden olabilir. Patlamış bir kist, acil müdahale edilmesi gereken bir durum yaratabilir. Eğer şiddetli karın ağrısı şikâyetiniz varsa ve yırtılmış/patlamış bir kistiniz olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir tıbbi yardım almanız gerekir.

Çikolata Kisti Tedavisi

Çikolata kisti tedavisinin kapsamı, görülen semptomlara ve tedavinin hedeflerine bağlıdır. Eğer hedefte hamilelik varsa tedavinin ana amacı doğurganlığı korumak veya arttırmaktır. Bazı durumlarda, bir doktor kistin büyüyüp büyümediğini görmek için beklemeyi ve dikkatlice gözlemlemeyi de tavsiye edebilir.

Doktorlar, aşağıdaki durumlarda kisti çıkarmak için ameliyat önerebilir:

  • Kist çok büyükse
  • Adet dönemleri giderek daha acı verici hale geliyorsa
  • Kısırlık belirtileri varsa

Endometriomalar ve diğer endometriozis semptomları ameliyattan sonra tekrar ortaya çıkabilir, bu nedenle sonuçta birkaç prosedür gerekli olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, bazı vakalarda yumurtalıkları ortadan kaldıran ve endometriozis semptomlarından kurtulma sağlayabilen ooferektomi adı verilen bir prosedür uygulamayı tercih edebilir. Ancak çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara bu cerrahi tedavi önerilmemektedir.

 

Share this post

Related Post

Bartholin Kisti

İçerik Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Kisti Neden Olur? Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir? Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?...